Pääsiäisnä Portugaliin II: Camino Portugues/Senda Litoral

DSC_3104
Jaakontien ystäviltä saa passin diplomin ronkintaa varten. Myös: pinssi!

Viime pääsiäisenä kävin lonnimassa 4 päivää Portugalin lounaisrannikolla pitkin Rota Vicentinan Fishermen’s Trailia. Se oli todella parasta settiä viikon talvilomareissulle: rantamaisemat hivelivät silmää ja kelit toimivat maaliskuun lopussa ihan hiton shortsisti.

No sitten tuli semmoinen idea että uudestaan, ja nyt olisi tarkoitus hommata anettakin tai ainakin jonkinlainen diplomi rantapummeilun oheistuotteena. Eli nyt toiseen päähän Portugalia, meri vasemmalle puolelle eikä oikealle, ja perillä odottaa katolisen kirkon top-3 pyhiinvaelluspömpeli Santiago de Compostela.

Camino Portugues  on ilmeisesti Santiagon reiteistä toiseksi suosituin (Francesin jälkeen). Kokonainen Portugalin reitti kulkee Lissabonista Santiagoon, ja sillä on pituutta yli 600 km. Moni (= usein) portugalilaisen version kävijä valitsee kuitenkin lyhyemmän 250 km:n reitin Portosta Santiagoon , ja tähän päädyin myös itse. Lissabonin ja Porton välisestä pätkästä liikkuu juttua turhan runsaasta asfaltista ja turhan harvasta huoltoverkostosta. Portosta eteenpäin homma taas kai helpottuu ja nätistyy.

Portosta Santiagoon on parhaan googlaukseni mukaan olemassa 3 eri vaihtoehtoa (tai no näiden lisäksi on vielä pari tosi indievarianttia mutta halusin vaan rannalle ja kyltit):

  • ”Central Way”: se alkuperäinen/oikeaoppinen sisämaan reitti. Tässäkin oli kai asfalttia ja kaupunkien&teollisuusalueiden läpäisyjä, joten en valinnut sitä.
  • ”Coastal Way” (Caminho da Costa): enemmän rannikon suunnassa kulkeva reitti. Vähemmän käytetty kuin keskireitti, ei mene kuitenkaan ihan meren vieressä.
  • Senda Litoral (Senda da Orla Litoral): Kaikkein ihan lähimpänä rantaa ja pitäisi olla vähiten ruuhkainen, tosin myös vähiten infraa: valitsin tämän koska en ole niin just seuran perässä kävellessä ja Portugalin rannat ovat se mitä haeskelen.

Oppaana toimii aika usein John Brierleyn Pilgrim’s Guide To The Camino Portugues. Brierley vaikuttaisi olevan tunnetuimmilla caminoreiteillä samanlainen go-to-patu kuin Ciceronen Paddy Dillon tai Kev Reynolds. Brierleyn oppaasta kannattaa ottaa tuorein painos (ainakin 8. (7.?) painos 2016/2017 sisältää rannikkoreitit).

DSC_2675
Kustakin rantareittipäivästä on 1 aukeama Brierleyssä, sisämaa laajemmin.

Kuulemma myös ainakin saksalaisissa oppaissa on hyviä vaihtoehtoja. Brierleyssä pistää ehkä vähän pakanaa kakimaan homman alaotsikko ”A Practical & Mystical Manual for the Modern Day Pilgrim”: kirjassa on jätetty tilaa henkisille muistiinpanoille, ja Brierleyn kustantajalta löytyy myös kattava valikoima teoksia ufoista ja kiviparantamisesta tjsp.

Brierleyn kirjan mukaisilla etapeilla Senda Litoral on jaettu about 10 päiväetappiin, matkaa oli siis noin 250 km. Keskimäärin 25 km päivässä kuulostaa ihan hyvältä, ja jokaisen etapin lopussa pitäisi olla jonkinlainen asutus. Niissä pitäisi olla yleensä tai ainakin usein (Senda Litoral ei ole ihan niin vimpan päälle huollettu) jonkinlainen pyhiinvaeltajien maja, joka maksaa vähemmän kuin sisällä asuminen keskimäärin. Otan silti teltan messiin, koska voivat olla täynnä ja voivat kuorsata.

Silti, näyttäisi kovin lupaavalta että pääsee ehkäpä keräilemään diplomin Santiagosta! Raporteeraan reissun jälkeen että mites.

Jos pyhiinvaellus kiinnostaa yleisesti niin Facebookissa on ryhmä nimeltä Pyhiinvaellus. Sieltä kannattaa ensin etsiä haulla ja vasta sitten kysellä, monta juttua on jo vastattu.

2 thoughts

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s