Peaks of the Balkans: raja tulee vastaan

Edit tulevaisuudesta: reitti tuli käveltyä, luvat natsasi & hieno oli ja täältä löytyy nälkävuoden mittainen raportti 😀

homeworklarry
Oletettu näkymä puolentoista kukauden päästä, paitsi silloin molemmat ovat  Waltereja ja kieli on albania

Kesäkuun lopussa suuntana on Balkanin vastine Tour du Mont Blancille eli Peaks of the Balkans -reitti. Vastine siinä mielessä että PotB kulkee TMB:n tavoin vuoristoisen rinkulareitin 3 maan läpi, eli Albaniasta Kosovoon, sitten Montenegroon ja sieltä takaisin Albaniaan (tämä siis kun aloittaa Thethistä Albanian puolelta, mikä on parhaan ymmärykseni mukaan se normisetti). Matkaakin on suunnilleen saman verran eli n. 190 km jaettuna 10 päivälle, mutta yhtenä erona on ainakin se, että maasta toiseen vaihtaminen on pykälän kinkkisempää kuin Mont Blancin kierroksella. Paitsi että morjestuskieltä pitää (ehkä) vaihtaa, Balkanilla vaaditaan vielä papereitakin.

Rajapaperien kanssa puljaamisesta löytyy aika kehnosti tietoa ja jossain kehdataan suositella opasfirman käyttöä niiden hankkimiseen. En käytä, teen itse ja säästän. Kun kysyy Kisulaiselta, rajapaperit kuulemma ”selviää googlesta”. Googlella löytyvä tieto rajatohinoista näyttäisi olevan suht häröä ja enimmäkseen tuoreimmillaan vuodelta 2014, esimerkiksi täällä väitetään tämmöistä:

The principle is that you get permission from each country that you leave. It does work, sort of!  People applying independently should download the application form for each country from the PoB website www.peaksofthebalkans.com [<– tämän linkin saitti on remontissa eikä sisältänyt nykyversiossaan paljon mitn hyödyllistä tämän kirjauksen aikaan] or the separate section on this B3P website and e-mail it to the police addresses given. Do not expect a reply but make sure you have a copy of your application with you when you travel. They don’t like you applying more than a month in advance!

Tuosta yllä olevasta Balkans Peace Park Projectin osoitteesta löytyvä paletti hakemuslomakkeita näyttäisi olevan about sama kuin se satsi minkä Peaks of the Balkans -facebooksivun tyyppi lähetti minulle maaliskuussa tämän chatin perusteella:

rajachatti.png

Täällä olisi myös joku nettilomake mutta epäilyttää enemmän kuin Suomen posti.

Ehkä lupaavimmalta ja tuoreimmalta haiskahtaa Zbulo-saitin info (Bureacracy-tabilla):

The application requires your personal details, depending on the country a scan of your passport / id card and in Montenegro also the payment of a fee since 2014. After paying this tax at a local bank or post office within Montenegro you can, equipped with the payment slip, collect your permit at the border police station outside of Plav. In Albania and Kosovo permission is granted electronically and free of charge.

Tämän tonkimisen perusteella paperisota taitaa kulkea siinä uomassa että lähetän Balkans Peace Park Projectin lomakesatsin ryyditettynä passin skannilla sekä perinteisellä että sähköpostilla kaikkien kolmen maan miliisiosoitteisiin ja raijaan printtikopioita messissä koko matkan. Jossain väitetään että viikko etukäteen riittää, jossain 14 päivää, jossain että yli kuukausi etukäteen suututtaa leimaajan: taidan itse valita sen 1 kk etukäteen.

Parissakin paikassa luotettavaksi kehutun Zbulon selostuksen perusteella toiveena on että Kosovon ja Albanian osalta lupa ehkä ilmaantuu jopa sähköpostiin eikä maksa. Montenegrossa pitänee etsiytyä poliisiasemalle Plavissa (ja vissiin maksaa 10(?) € vielä erikseen pankissa ennen miliisin luona piipahtamista).  Päivitän sitten edistystä kunhan edistystä tapahtuu tai pääsen balkanilaisesta kalterikaivosta ulos vuonna 2047.

PÄIVITYS 1: 66.6% GREAT SUCCESS (Kosovo ja Montenegro check, Albaniaa ootellaan)

Päädyin lähestymään Albanian, Kosovon ja Montenegron rajamiliisejä alla olevan mukaisella paketilla ja saatekirjeellä:

rajapaprutmustattu
Eli hakemuslappu (kullakin maalla omansa), skanni passista ja hatusta pyytämättä vedetty  lisäselostepaperi, jossa on Ciceronelta varastettu reitin kartta ja etappien päivämäärät. Nämä kietaistiin PDF:ään ja postin liitteeksi, Kosovoon ja Albaniaan lähetin varuiksi myös paperisina.
bordermail sent
Tämmöinen maili meni massapostituksena vähän kaikkialle (tässä ekassa versiossa mukaan selvinnyt vasta 1 vaihtoehto Kosovon mailista ja väärin kirjoitettu Montenegron osoite).

No mihin nuo sitten pitää lähettää? Tässä alla olevassa shotissa on tähän mennessä paras lista osoitteita mitä olen löytänyt (saatu 3/2018 peaksofthebalkans.comin facebook-sivun tyypiltä):

kontaktitpareeKosovosta sain sähköpostiin myöntävän vastauksen pashuk.pepaj(at)kosovopolice.com-osoitteesta seuraavana päivänä (spammin siis kaikille jotka löysin), Montenegrosta taas  yllä olevan kuvan ja tämän sivun osoitteiden pommittamisella ihqlta Damirilta vielä nopeammin.

bordermail from damir editsord
Montenegron mailailu onnistui mainiosti: hox lisätietojen tarve (lisäsin nuo varuilta myös muiden maiden papereihin) ja Montenegron toimistokäynti Plavissa

En ole ollenkaan varma että pitääkö paperit lähettää myös paperisina, mutta koska Kosovolle ja Albanialle löytyi myös katuosoitteet, tuuppasin laput varuilta laatikkoon.

rajakirjeet

Eli siis, Kosovosta ja Montenegrosta kulkulisenssin saa todistettavasti irtoamaan lomakkeiden tunarimaisella täyttämisellä ja kaikkien löytyvien sähköpostien spammaamisella, Albaniassa jury vielä harkitsee. Tässä alla vielä tiivistettynä:

 • Sähköpostin liitteeksi skanni hakemuspapereista ja passista
  • Itse lisäsin vielä bonuksena reittikartan ja etapit, tätä ei siis vaadittu missään
 • Sähköpostia spämmäsin kaikkien maiden kaikkiin mahdollisiin osoitteisiin
 • Varmuuden vuoksi hakemuspaprujen ja passin skanni meni myös etanapostiin niihin osoitteisiin mitkä löytyi eli Kosovoon ja Albaniaan
  • Montenegrossa tätä ei ainakaan pitäisi tarvita koska siellä mennään toimistoon tekemään paperit, todennäköisesti ei Kosovossa tai Albaniassakaan mutta laitoinpa silti jos vaikka kuitenkin. EDIT: Albaniasta tuli kuittaus erikseen eikä replynä lähetettyyn sähköpostiin, joten voi olla että siellä ne katsoo sitä paperista versiota.
 • Montenegrossa pitää siis mennä rajapoliisin toimistoon maksamaan 11€ ja viimeistelemään lupa siinä vaiheessa kun saapuu Plaviin
  • Tämä siis silloin kun menee koko kiekan normireittiä, en tiedä yhtään miten toimii jos haluaa käydä Montenegrossa muttei Plavissa
 • Homman voi hoitaa vissiin aika paljon helpommin esim. Zbulo-nimisen matkatoimiston kautta (siellä on helpommat lomakkeetkin)
 • Ne lomakkeet on oikeasti hanurista (olen tulossa maahan enkä palaamassa jne.) ja ainakin itse lisäilin yhteystietoja jne. mitä niissä ei kaikissa pyydetty mutta varmaankin tarvittaisiin
 • Reitille mukaan printtikopiot lähetetyistä hakemuksista ja sähköpostiin tulleista ”saa tulla maahan” -kuittauksista

Tästä on hyvä jatkaa, näillä uskaltaa jo lähteä patikalle vaikka Albania ei vastaisikaan. Wohoo!

PÄIVITYS 2: Albaniakin kuittasi eli alles klaar ja nema problem 3/3

Parin viikon kärvistelyn jälkeen myös Albaniasta ilmaantui ”approved”-viesti sähköpostiin. Se ei ollut vastaus sinne lähetettyyn mailiin vaan tyystin uusi posti, joten se antaisi olettaa että sähköpostin sijaan varmuudeksi lähetetty paperinen kirje herkisti virkamiehen näppäimistölle. Albaniaan löysin loppujen lopuksi 2 kpl sähköpostiosoitteita joihin varmaan kannattaa niihinkin koittaa, eli nämä:

 • ndreke.zyle(at)asp.gov.al
 • naim.byberi(at)asp.gov.al

Mutta siis kumpikaan noista ei vastannut, vaan OK tuli E. Braholta jonka titteli on kovin Hot Action Cop -henkinen ”Head (Chief) of the Hani Hotit Border Police Station ”. Hehehe Hani Hotit. Myös Zbulon kautta hakijat saivat luvat plakkariin.

Eli näin ne luvat sai kesällä 2018, results may vary. 4 päivän päästä Tiranaan!

PÄIVITYS 3: Hyvin se meni!

Palasimme reissusta noin viikko sitten ja paperityöt mukaan lukien homma meni varsin nappiin ❤ Rajalupia ei loppujen lopuksi tarkastettu missään kohtaa reitillä, mutta ilmankaan en ainakaan itse viitsisi lähteä kokeilemaan. Montenegroon eli Plaviin saavuttuamme vietimme välipäivän ja vierailimme rajapoliisin asemalla, joka on siinä kaupungin Babino Poljen puoleisemmalla laidalla isoimman tien varressa (toisella puolella hatausmaita kuin keskusta). Rajapoliisissa käyntiin kannattaa varata aikaa, koska paperien junailija piti kutsua erikseen paikalle ja saapumista saatiin odotella tunti. Odotus kuitenkin palkittiin, sillä rajapaperien hoitaja oli itse Damir! Eli se heppu jonka kanssa olin ollut jo kirjeenvaihdossa aiemmin tittelillä ”Respected Antti”. Erinomaisen mukava äijä. Maksoin 11 euron taksan poliisiaseman tiskillä, Zbulon kautta jo etukäteen maksaneet saivat paperinsa ilmasteeks. Sitten tuuletettiin lupalappujen kanssa.

Eli onnistunut suoritus tuli! Albaniaan palattuamme poltin sitten biitsillä varakopiot papereista, mutta ykköskappaleet piti todellakin säästää muistoksi.

20180711_194645

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s