Iso Telttasauna @ Iso Lehmälampi (3.12.2016)

Telttasaunan rakentaminen talvella oli viimeksi Orajärvellä sen verran hauskaa tohinaa, että lähdettiin uusintakierrokselle Vaakkoin majan lähistöllä sijaitsevalle Isolle Lehmälammelle. Nuotiopaikka siellä on muutenkin mainio, mutta iso ellei isoin bonus oli lyhyempi roudausmatka karavaanilta: roinaa tuli mukaan poikkeuksellisen reilusti.

Saunan ja yöpymisen rakennusaineisiin sisältyi 3 Ikean kassillista puita, julmetusti pressuja (ja mun tarppikin), hirveesti narua ja köyttä, iso teltta ja ainakin 2 pakettia makkaraa. Lastausalueella piti piipahtaa useamman kerran vaikka väkeä piisasikin.

dsc_2413
Paikassa oli sopivasti kiuaskivet ja lauteet valmiina, biitsikin varsin hyvä.

Jää oli ihan siinä hilkulla että uskaltaisiko kävellä (tieltä olisi ollut suora baana järven yli), mutta isompia kiekkoja ei kuitenkaan viitsinyt. Jukka sieltä jossain vaiheessa ilmaantui vetten yli eikä avantoa takoessa kukaan tippunut, joten luistelu olisi voinut toimiakin.

Kiukaaksi Lauri oli keksinyt Purina-tynnyrin, jota Eero alla pimppaa puukolla. Ideana oli siis pinota kivia tynnyriin (+ympärille) ja lämmittää pönttöä alta.

Seinät saunaan rakennettiin nuotiopaikan ympärille ja päälle. Operaatiossa meni useampi tunti ikää ja melkein vähän terveyttäkin, kun projekti eskaloitui julmetuista parruista koostuvien kolmijalkojen asteelle. Komea pömpeli kyllä sitten loppujen lopuksi!

 

dsc_2439
Päivänvaloa piisasi juurikin tarpeeksi rakenteluun, kiukaan lämpeämistä jouduttiin sitten vielä odottelemaan pimeän puolelle.

Mukana oli myös Outwellin hurjan iso Arizona L. Tässä kuvassa on Eero teltan edessä niin mittakaava menee vähän pieleen, mutta on se iso oikeastikin, 6 hengelle ainakin.

dsc_2450
Teltta on lätkäkassin kokoinen paketti niin pidemmälle reissulle se on kohtuullisen kyseenalainen roudattava, mutta lähipiipahdukseen vallan jees. Kokoamisvideo täällä.

Meidän omasta rakennelmasta tuli vielä isompi, ja siinäkin oli eteinen. Tietysti.

dsc_2494

dsc_2499

Löylyt olivat lyhyet mutta viileät, hiton hauskaa kirkumista silti avannon ja tynnyrinhalaamisen välillä ravatessa. 5/5 suosittelemme! Seuraavan kerran pitää ehkä kokeilla tämmöistä rakennelmaa kesällä, varttia pidempi löylysessio voisi olla hauska testata sekin. Nyt pakkasta oli joku 6-8 astetta eikä päästy ihan nestehukan asteelle.

Saunateltan ja ison teltan lisäksi tuli hypisteltyä muitakin varusteita: Love Letteristä on tullut uusi ökyversio, jossa voi olla max. 8 pelaajaa. Näytti mainiolta, tosin ei saatu kuin 4 pelaajaa niin 5-8 pelaajan säännöt jäi vielä kokeilematta. Loota on kyllä niin iso että alkaa jo viedä pykälän liikaa tilaa rinkasta. Lautapelit.fi:ssä hinta oli 35€.

Kokeiltiin myös Pernodia, jollainen luovutettiin Ranskaan vuodenvaihteessa häipyvälle Eerolle opiskelumatskuksi. Ilmeisesti siihen suuntaan pitää puskea jotain reissua sitten.

img-20161203-wa0002
Komitea komiteoi. Jotain meni kyllä pieleen, koska Eero tajusi vasta loppuillasta että pullo oli tarkoitettu hänelle ihan ikiomaksi.

img-20161203-wa0000

Eli siis tämmöinen oli toinen telttasaunatestisessio, ei huono! Rakennus- ja lämmitysaikaa meni noin tunti per jokainen 5 minuuttia joka saunassa vietettiin, mutta ihan mainiota touhua. Isoin kolmijalka jäi lähtiessä huojumaan paikalleen ansabanaaneilla varustettuna, joten saavutettiin selkeästi pysyviäkin hyötyjä.

2 thoughts

 1. Mitä siitä opimme -muistilista:
  Jotta saisi pitkän kuuman saunan, niin kannattaa…
  -käyttää pieniä puita ja paljon
  -käyttää pieniä kiviä, jotka ei ole aluksi umpijäässä
  -rakentaa lauteet tms. jotta voi istua saunassa kiukaan yläpuolella
  -laittaa kivet tynnyriin joka on nuotion savupiippu (hei täähän onnistu jo tälläkin kertaa!)
  -tehdä kohtalaisen pieni sauna, esim. sellanen johon mahtuu hyvin vain 3-4 isoa miestä
  -varautua melko suureen työmäärään porukalla
  -tehdä saunasta tiivis kuutio, se on helpoin muoto tehdä pressuista (osattiin hyvin!)
  -saunoa kesällä

  Liked by 1 henkilö

  1. Jos olisi osannut hamuta spotin missä on sopivan lähellä kiinnityspuita pressuille niin seinien rakentaminen olisi ollut jopa aika kivutonta. Sitten jos jättää pois ranskalaisen viivan ”rakenna lauteet” niin voi myös ruksia yli tuon ”varaudu melko suureen työmäärään” 😀 Kesällä pitää kyllä pistää uusinta!

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s