Kirjan aika: Euroopan kauneimmat kansallispuistot, Haute Route, Le Tour de Monde en 80 Treks, Walking the Skye Trail

Jouluna ehti taas lukea! Sain myös kirjoja läheisiltäni uhkailemalla, joten silleen oli myös jotain luettavaa. Tässäpä eetteriin näiden vaellushenkisten opusten vaikutelmat.

dsc_2557
Päivän menu. Huomaa posahtanut ja ei-posahtanut Skye Trail!

Internetistä löytyi jälleen kuvat kansista: kuten viimeksi, sue me. Tai älä mielellään.

Euroopan kauneimmat kansallispuistot:

Tämä on varsin komea kuvakirja Euroopan kansallispuistoista. Painotus sanalla kuvakirja. Opus on fyysisesti varsin mainio, kovakantinen pienemmän puhelinluettelon tapainen. Näyttää hienolta kahvipöydällä ja hyllyssäkin, tosin lievä Valitut Palat -viba leijuu. Tästä saa silti hyviä vinkkejä ja kimmokkeita etsiä reittejä puistoista. Kustakin puistosta on tosin vain 1-2 sivua kuvaa ja todella ohutta kuvausta. Harmittavan usein kuvauksissa puhutaan lintujen spottaamisesta.

Mihin hyvä: Vinkkejä Euroopan kansallispuistoista ja hienoja valokuvia. Todella mainio valokuvakirja inspiroimaan lisää googlaamista. Mukava esine hyllyyn.

Mihin huono: Tässä ei ole juuri mitään juttua vaeltamisesta, vain kansallispuistojen esittelyjä näteillä kuvilla ja parilla kappaleella tekstiä. Kannattaa vilkaista itse kaupassa millainen on kädessä pidellessä.

Omituinen/dissaan tässä lämpimikseni:

dsc_25681
Saksalaisessa alkuteoksessa on huomattavasti synkempi titteli, ”Euroopan viimeiset erämaat” (tai mitä ”Wildnisse” tarkoittaakaan). Sakemanni on edistyneellä levelillä tässäkin, kun suomalaiselle yleisölle pitää virittää positiivisempi tulkinta.

Osta vaikka täältä (27,90 € näytti maksavan):


Haute Route

Tämän rykäisin läpi jouluyönä kertalukemisena. Ahmiminen on aika helppoa, koska kirjan 180 sivua ovat A5-kokoa ja väljästi taitettuja. Iso osuus (näppituntumalta kolmannes) on valokuvia reitiltä: kirjan lopussa on myös n. kymmenisen sivua hämmentävän kotikutoisia käsin piirrettyjä reittikarttoja.

dsc_2569

Kirja on siis kertomus Chamonix’ta Zermattiin kulkevan Haute Routen patikoinnista vuonna 2013. Itsellänikin on ollut tuo reissu harkinnassa, ja aiemmin kävin samalla seudulla kulkemassa Tour du Mont Blancin. Varmaan näistäkin syistä imin kirjan itseeni kuin sieni, mutta lukukokemus jätti kaikenmoista toivomisen varaa. Itse olisin kaivannut enemmän tietoa reitistä, telttailumahdollisuuksista (Sveitsissä ymmärtääkseni telttailu on pykälän verran karsastettua), etappien pituuksista jne. Tämä opus jättää ne kuitenkin varsinaisen opaskirjan hoteisiin, ja on sen sijaan ennemminkin päiväkirjan ja blogin risteytys. Yhden etapin kuvauksessa varsinainen kävelyosuus kuitataan about yhdellä kappaleella, ja sen jälkeen fiilistellään hotellia ja kylää loput luvusta. Hotellipainoitteisuus oli omalta kantiltani iso miinus, koska eräjormuus ja persaukisuus velvoittaa.

dsc_2561 dsc_2563

Reitin seuraaminen kirjan luvuista on myös vaikeaa, koska kuvauksissa (tai lukujen otsikoissa) ei selosteta kummemmalla tai millään tarkkuudella missä ollaan menossa tai miten pitkä mikäkin matka on. Kuvat reitiltä ovat mainioita, mutta olisin mieluummin nähnyt ne reittilukujen seassa selostavilla kuvateksteillä varustettuna helpottamassa etenemisen hahmottamista. Nyt kuvat ovat lukujen välissä nipussa ilman kuvatekstejä. Mahdollisesti kirjan lopussa olevat yksittäisten päivien etappikartat olisi voinut pompauttaa nekin lukujen yhteyteen vs. loppuun appendix-mallisesti.

Mihin hyvä: Jos on miettimässä sivistynyttä reissua Haute Routella hotelleissa ja alppimajoissa yöpyen, tämä on varsin kelpo suomenkielinen tunnelmointiopus aiheesta. Fiilistelyyn ja anekdootteihin OK, kunhan muistaa lähteä siitä että tämä ei piisaa reitin oppaaksi, vaan pitää käydä esim. Ciceronen puheilla myös.

Mihin huono: Telttailijana tämä ei lämmittänyt sisätilamajoitusten painottamisen takia juurikaan. Käytännön ohjeet -mallisen oppaan korvaajana tätä ei kannata hankkia, vaan kylkiäisenä fiilistelytarkoituksessa.

Omituinen/dissaan tässä lämpimikseni:

Kirja on pehmeäkantinen ja melko hillityn kokoinen ja näyttää vahvasti Wordilla taitetulta (tunnusta, Korhonen) sekä Books on Demandin vakiokansilla (?) varustetulta. Silti hinta on aikas suolainen 26, 90. Ookoo, erikoisalan teoksesta on kyse ja silleen mutta häh.

Osta vaikka täältä (26,90 € näytti maksavan):

Books on Demand


Le Tour du Monde en 80 Treks

Tämä on vähän samanhenkinen opus kuin ylempänä nillitetty Euroopan kauneimmat kansallispuistot. Tai siis tämäkin on iso, kovakantinen ja nättikuvainen. Tämä on europuistokirjan sijaan kuitenkin silkaa sitä itseään, eli patikointia. Kirjan ideana on esitellä 80 vaellusreittiä eri puolilta maailmaa. Kustakaan reitistä ei ole supertarkkaa kuvausta, vaan vain muutama sivu, joilla kirjataan lyhyesti etapit ja hehkutetaan hienoilla kuvilla. Myös vaikeusasteeseen ja tarvittaviin varusteisiin otetaan kantaa.

Itse tykkäsin vallan, vaikka tämä onkin siis ranskaksi eli vähän (paljon) joutuu kamppailemaan ymmärtämisen kanssa. Silti: onko vähän kulttuuria ku ranska!

double_page_80_treks
Varastin tämän siis täältä: http://www.hachette-pratique.com/le-tour-du-monde-en-80-treks-9782012407589

Kirjassa esitellään eri maanosista patikointireittejä 9 eri ranskalaisen vaeltajan voimin, kaikki ilmeisesti jotain kovia meisselejä patonkien maassa. Opuksen alussa on myös perusohjeita varustevalinnasta jne., joten tämä on aika yleismaailmallisuutta halaava Vaeltajan Iso Kirja (iät 12 ja ylöspäin).  Alla sisällysluettelot:

dsc_2583

dsc_2584

Kirjan reittivalikoimassa lämmittää mm. nämä:

  • Ranskan reittejä on epäsuhtaisen paljon, eikä briteistä yhtään
  • Ainakin jokunen pikakahlauksella katsottu reitti ei ole se Ciceronen vakio
  • Siellä on Laugavegur, Romania, GR20 ja Tour du Mont Blanc
  • Listat on kivoja kun ei jaksaisi enää muotoilla asioita näteiksi lauseiksi

Mihin hyvä: Tämä on mainio internetin korvike: tässä on sisällä ainakin valokuvattavaksi selviämisessä määrin järjissään olevien ihmisten vihjeitä hienoista reiteistä, ja joku on tehnyt niiden skriinauksen valmiiksi sun puolesta. Sen sijaan että kirjoittaisit googleen ”nice hikes”, selaa vaikka tätä. Jotkut reittivinkeistä ovat vallan mainioita eivätkä kierrätä normisettiä. Itse tykkäsin ainakin Yellowstonen ja Yosemiten yhdistävästä suunnitelmasta. Myös kuva/kahvipöytäkirjana tämä on vallan hulppea.

Mihin huono: Tämä on hakemisto eikä opas, eikä reiteistä ole sen tarkempaa karttaa kuin lippu maapallolla kunkin maanosan luvun alussa. Eli tästä haeskellaan inspistä ja sitten pitää hakea tarkemmat tiedot muualta.

dsc_25701
Tuossa se on se tarkin kartta

Omituinen/dissaan tässä lämpimikseni:

Ei brittejä, ei Suomea, ei Ruotsia. Merde vaan ittelleskin!

Osta vaikka täältä (39,95 € näytti maksavan):


Walking the Skye Trail

Tämä on siis Ciceronen opas Isle of Skyen vaellusreitille nimeltä Skye Trail. Kävin itse syyskuussa 2016 veivaamassa kyseisellä reitillä (en kokonaan mutta onneksi about tarpeeksi). Yksi iso riesa matkalla oli se, että opaskirja ei ollut muovilla suojattu ja soosautui sateessa päreiksi. Tässä uudessa painoksessa se on kuitenkin korjattu!

dsc_2559
Vasemmalla saarella käynyt muoviton, oikealla se uudempi

Eli siis, tämä lokakuussa 2016 julkaistu versio kannattaa hommata, eikä niitä aiempia. Tässä uudessa painoksessa on myös päivitetty info Camasunaryn uudesta bothystä. Vanhemmassa painoksessa siitä vasta varoiteltiin ja arvailtiin, mutta tämä 10/2016 on ajan tasalla senkin suhteen. Kaikin puolin jees opus Skye Trailille, en jaksa edes dissata/kehua eritellysti kun ei oo niin just valitettavaa paitsi Trotternishin eksyminen.

Näin, tässä tuli about vuoden kulttuurit taas kuitattua. Siellä oli ranskaksikin yksi!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s