Tour du Mont Blanc (heinäkuu 2011)

chamonipatsas
Mont Blanc Chamonix’ta katsottuna. Osasin heittomerkin!

lehmatalkuun vuoretalkuun

Mikä: Ciceronen opasta orjallisesti noudattava 11 päivän patikointi Mont Blancin massiivin(? sen vuoren) ympäri.

Tour du Mont Blanc eli TMB Wikipediassa

Matka: 170 km ympyräreitti Ranskan, Italian ja Sveitsin kautta. Ciceronen oppaan mukaan/perinteisesti mennessä alku ja loppu ovat Chamonix’n lähellä olevassa Les Houchesissa. Oppaassa reitin etapit on jaettu 11 päivälle, voi mennä nopeamminkin.

Lue ensin/joskus: Iso osa reitillä olijoista tuijotti Kev Reynoldsin Cicerone-opasta Tour of Mont Blanc, josta on näköjään tulossa uusi versio keväällä 2015. Reitillä kulkemiseen ei tuon lisäksi tarvinnut oikeastaan juuri mitään muuta infoa, ja kirja toimii mainiosti myös mehusteluun reissua odottaessa ja matkalla seuraavan päivän etappia miettiessä.

Walking the TMB -sivuilla [edit: walkingthetmb.com on näemmä kyykähtänyt ja ohjaa suoraan Ciceronen sivulle] on hyvä alkupaketti infoa ja sielläkin käsketään hankkimaan Reynoldsin kirja. Tämä saitti näyttää myös olevan eri jees.

Liput: Helsingistä Chamonix’hin pääsee varmaan monella tapaa (lento Geneveen todnäk aika kärkivaihtoehtoja), itse menin halvalla, hitaasti ja vaivalloisesti. Eli menopaluulento Lontooseen, josta Victoria Stationilta National Express/Eurolinesin menopaluubussi Chamonix’hin. Plussaa: Lontooseen saa lentoja halvalla (kun minä olin nuori saattoi alle satasellakin päästä eestaas), bussi edestakaisin Lontoo-Chamonix maksaa n. 100 puntaa ja siinä voi esim. nukkua. Miinusta: bussilla menee aineski 18 tuntia suuntaansa ja niitä ei mene tunnin välein, joten paluulennolle Lontooseen pääsy vaatii joko bufferointia patikointiaikatauluun tai sitten siinä pysymistä jos ei huvita varmistella. Chamonix-Les Houches -välin pääsee bussilla hintaan pakko olla yksinumeroinen määrä euroja.

Eurolinesin aikataulu Lontoo<->Chamonix 2014
lue ja itke

Vaikeusaste: Ihan perusjampan tehtävissä jos on joskus kävellyt reppu selässä muuallekin kuin kouluun, esim. jumppaan. Useimmiten päivä koostuu useammasta tunnista ylämäkeä, jota seuraa useampi tunti laskeutumista laaksoon odottamaan seuraavan päivän nousua. 11 päivän tahdilla päivässä tuli käveltyä ehkä 6-8 tuntia, tauoista riippuen. Etappien pituudet eivät huimaa päätä (plusmiinus 15 km/päivä), mutta isoon osaan päivistä kuuluu 1000 tai ylikin metriä nousua ja samanhenkinen laskeutuminen. Kevyellä varustuksella ja hyvällä kunnolla ei pitäisi olla vaaraa että tulisi seinä vastaan, mutta jos päätät kantaa kaikki 11 päivän ruuat ja teltan alusta saakka mukana, haastetta saa pykälän lisääkin. Ovela kettu saattaisi kulkea pelkällä päivärepulla ja syödä ja nukkua alppimajoissa (hyvä varata etukäteen), joita on matkan varrella runsaasti. Tämä tunnetaan myös huijaamisena ja maksaa rahaa.

Oppaassa on myös kuvattu erilaisia vaihtoehtoisia päivämatkoja (variante), joissa on yleensä kyse siitä, meneekö isomman vai pienemmän nousun kautta. Näitäkin kannattaa harkita (kts. esim. Lac Blanc) jos paukkuja riittää, koska korkeammilla reiteillä on yllättäen paremmat näköalat.

Jos keli lähtee menemään räkäiseksi ja satut olemaan vuorella useamman kilometrin päässä seuraavasta suojasta, paha mieli voi myös asettua haasteeksi. Korkeimmillaan reitillä käydään vajaassa 2700 metrissä, joten joku astetta parempi tuulipuku on pitkälti pakollinen. 11 päivään mahtuu melkein väistämättä reipasta tuulta ja sadetta: jos onnistut kulkemaan koko matkan pelkässä auringonpaisteessa, vihaan sinua.

Asianmukainen varustus: huomaa spurguhanskat.
Asianmukainen varustus: huomaa spurguhanskat.

Kielimuuri ei ole kovin jyrkkä eli englannilla pärjää, mutta jos ranska irtoaa, se helpottaa kummasti elämää varsinkin siinä kohtaa kun pitäisi tajuta että leysh = Les Houches.

Ota myös huomioon korttimuuri: usein pelkkä käteinen kelpaa, ja Sveitsissä se on vieläpä erilaista kuin Suomessa. Automaatteja pitäisi löytyä Courmayeristä (4. päivän nurkilla) ja ehkä Sveitsiin tullessa 6-7. päivän tienoilla isommasta kaupungista, mutta kannattaa tarkistaa tai tankata lompakko valmiiksi lähtiessä.

Majoitukset: Oppaan mukaisilla etapeilla kuljettaessa päivä päättyy yleensä vähintään makuusalimajoitusta tarjoavaan vuoristomajaan (refuge/rifugio/hut/joku) ja ainakin pariin otteeseen kaupunkiin/kylään, joten varsinkin etukäteen varaamalla ei välttämättä tarvitse nukkua ulkona kertaakaan. Telttailu missä sattuu on paljon rajoitetumpaa kuin Suomessa, ja Sveitsissä (yök) sitä ei meinaa edes saada tehdä juuri missään. Vuoristomajaetappien kohdalla saa yleensä/muistaakseni leiriytyä majan lähistöllä ja vieläpä maksutta, en ainakaan muista että olisin siitä kertaakaan maksanut vaikka pari kertaa olisi ehkä pitänyt.

Nukkuminen sisätiloissa maksaa jaetussa salissa ehkä 15-25 euroa yö, joissain paikoissa voi olla tarjolla myös esim. 1-4 hengen huoneita tyyriimmällä. Kivenkolossa on ilmaista mutta eläimet huutelee yöllä, jurtassa ei ollut respa paikalla niin en saanut kysyttyä hintaa.

jurta kalliomaja

Huolto/ostokset matkan varrella:  Catering pelaa etappien majoissa erittäin hyvin eikä hanakalja ja toastikaan ole harvinaista. Matkan varrelle osuu myös useampi kylä tai kaupunki joista voi hankkia aina seuraavaksi muutamaksi päiväksi tarvikkeet. Etappien alku- ja loppupisteiden välillä on myös monesti lisää vuoristomajaa tai jonkinsorttista ravintolaa.  Vuoristomajoissa syöminen ei ole aivan jäätävän kallista kun miettii minne jauhot on pitänyt kantaa, mutta varaudu maksamaan esimerkiksi 15-20 euroa pastalautasellisesta ja 7 euroa paahtoleivästä hillosilmällä (”vuoristoaamiainen”). 11 päivää tuon hintaisia aterioita kerryttää jo jonkinlaisen laskun, mutta maksaa itsensä toisaalta takaisin kevyenä reppuna. Niin tai näin, huolto ei ole ongelma ja jos kaikki muu pettää, matkalta voi tappaa lehmän.

tmbtrangianvaihtoehto tai näin

Vesi: Matkalta luonnosta melko kiitettävästi, kertaakaan en muista että olisi iskenyt pula tai ollut monta tuntia vedenottopaikkojen välissä. Kts. myös huolto ylempää, etapeilla kaljaa.

vesi1 vesi2

Yleisfiilikset: Vahva suositus ostaa! Ehkä tähänastistista reissuista suosikkini. Vaikeustaso oli itselleni juuri sopiva, maisemat täyttä kymppiä (paitsi Sveitsissä 7 ja prööt) ja reitin palvelut sekä merkinnät ovat aivan napissa. Kaikki on vaan niin ihanaa, ja Sveitsistäkin selviää. Vaihtelu eri maasta toiseen on mukava mauste, kun huomaa jossain vaiheessa päivää bonjourin vaihtuneen buongiornoon. Myös se että kaikki vastaantulijat moikkaavat on siistii.

Intialaisella hepulla on niin siistiä että se puhkeaa kullankaivajatanssiin
Intialaisella hepulla on niin siistiä että se puhkeaa kullankaivajatanssiin

Vastapäivään kiertäessä ensimmäiset 4 päivää Les Houchesista Courmayeriin olivat ehkä reissun parasta antia: se pätkä tunnetaan myös nimellä Petit Tour du Mont Blanc, ja on erittäin varteenotettava vaihtoehto jos koko reittiin ei ole aikaa tai intoa. Saatampas jopa palata tuolle osuudelle uudelleen joskus.

Röute summary: Oletko kuullut  Kev Reynoldsin Cicerone-oppaasta Tour of Mont Blanc, jota monet kehuvat? 11 päivän reittikuvauksesta tulisi melkoinen eepos, joten laittelen tähän vain joitakin nostoja.

Lähtö Les Houchesista: 1. päivän matka Contaminesiin ei ole vielä erityisen tajunnanräjäyttävä, joten alussa voi hyvin harkita hissillä huijaamista heti ensimmäisessä nousussa. Varsinkin jos kantaa kaiken ja niiden varakappaleet selässään, siitä 11 päivän ruokapussista on hyvä syödä edes yksi lounas pois ennen ylämäkeä ettei usko lopu ensimmäisen 5 minuutin aikana.

Yö Contaminesissa: oli synkkä ja myrskyinen, ja jouduin pitelemään luvatta pystytettyä telttaani kiinni maassa koko yön. Vuorilla näkyvät pilvet ehtivät sieltä laaksoon yllättävän nopeasti.

Contaminesista Courmayeriin, Ranskasta Italiaan: varmaankin hienoin paripäiväinen reissulla. Erityisesti näköala Ranskan ja Italian rajahuipulta on kovin komea.

ranskaitaliaraja ilonaama

Matkalla törmäsin intialaiseen seurueeseen, joka kertoi aiemmin käyneensä patikoimassa lähinnä vain lähiseuduilla kotipuolessa. Himalajakin on kuulemma kuitenkin ihan jees.

corkuva3 inkkarit

Courmayeristä Sveitsiin ja äkkiä Sveitsistä pois: Courmayer on isompi kaupunki ja melko vilkas turismikeskus, jossa on hyvä sauma latailla akkuja ja katsella sivistystä. Täältä on myös nopea tieyhteys tunnelin läpi takaisin Chamonix’hin, jos ongelmaa on pukannut.

Terassilla Courmayerissä
Terassilla Courmayerissä. Horisontin maisemat on aika vaakasuorat.

Sen jälkeen reitti kulkee pari päivää Italiassa, ja myös tämä osuus on varsin nättiä vuoristoa. Vietin reissun ensimmäisen sisäyöpymisen tällä pätkällä Rifugio Bonattissa (jonka vieressä ei myöskään ilmeisesti saa leiriytyä, joten sikälikin hyvä valinta).

bonatti itallaiaitallaa

6. päivän nurkilla reitti siirtyy Sveitsiin, joka oli minun pirtaani vähiten vaikuttava osuus. Sveitsissä kuljetaan perusreitillä pitkälti laaksossa, ja siellä on kyllä nättiä alppikylää ja niittyä mutta vuoristovaelluspointsit ja vaikuttavat näkymät eivät ole tällä pätkällä pääosassa. Raha on myös vääränmallista ja sitä vaaditaan enemmän, ja telttailu on käytännössä verboten. Äkkiä takaisin Ranskaan!

sveitsi1 sveitsi2

Pako Sveitsistä, paluu Ranskaan ja loppusuora: Sveitsin jälkeen reitti muuttuu taas vuoristoisemmaksi ja vastaan alkaa tulla erilaisia kallioasukkeja.

kiipeilija kiipija2

Viimeiset muutamat päivät ovat miellyttävää loppusuoraa pitsankuvat ja sankaripatsaat silmissä. Rakkojakin on ehtinyt joku tulla, mutta varsinaista hyytymistä ei iskenyt päälle missään vaiheessa vaikka taukopäivä jäikin pois kalenterista. Yksi reissun kohokohdista oli viimeistä päivämatkaa edeltävän yön leiriytyminen harvinaisella tasaisella kohdalla vastapäistä vuorijonoa tuijotellen. Telkkaria ei ollut tuossa kohtaa edes ikävä.

vikailta1 vikailta2

11 päivän jälkeen rullaaminen takaisin Les Houchesiin ja lähtöpisteen hissirakennuksen näkeminen uudelleen on erittäin kokemisen arvoinen tunne. Reissun varrelle mahtuu kahmaloittain hienoja näköaloja ja hetkiä, vaikka välillä pitääkin käydä Sveitsissä ja joskus sataa niin paljon että harkitsee pitkään nukkumista navetan vähäsontaimmalla neliömetrillä.

Jotta totuus ei unohtuisi jne jne
Jotta totuus ei unohtuisi jne jne

Jos rehellisiä ollaan niin tuota navettaakin on nyt ikävä 😀

Katso vielä vaikka näitäkin:

Disclaimeri: tieto on joltain osin vanhaa, kirjoittaja kaikilta osilta.

2 thoughts

    1. Kiitosta, hyvä jos sai jotain selvennystä! Facecbookin Tour du Mont Blanc -ryhmässä on näkynyt juttua siitä että telttailu olisi jotenkin rajoitetumpaa kuin itse muistan, sieltäkin varmaan kannattaa vakoilla jos aikoo sellaista majoitusta. Ja lento Geneveen on tosiaan parempi kuin bussi Lontoosta 😀

      Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s