Päiväreissu: Valtionkärjen laavu, Asikkala

DSC_1542

Vanhempain kera lähdettiin viikonloppuna etsimään leiripaikkaa lähestymistavalla ”ajetaan ja katsotaan”. Lahden lähistöllä joku mainitsi että Asikkalan suunnassa on paljon järviä, joten käytiin ensin muutaman satunnaisen rannassa toteamassa että siellä on myös paljon mökkejä. Googlaamalla Asikkalaa ja laavua löytää käsiinsä tämän sivun, jolla mainitaan että ”Ruotsalaisen Valtionkärjessä on Metsähallituksen ylläpitämä nuotiopaikka.” Infoähky!

Paikkaan on Asikkalasta n. 25 kilometriä, ja lopussa joutuu arpomaan navigaattorin kanssa pikkutiesokkeloa: tuli vastaan myös jotain merkillisiä yksityistieväitteitä. Kulkemallamme reitillä ei ollut mitään kylttejä laavusta, ja myös siinä vaiheessa kun saapuu Googlen osoittamaan Valtionkärki-karttapinssiin saattaa loppua usko. Alla olevasta (hienosta) kartasta kuitenkin pitäisi selvitä miten kääntötiesilmukkaan selvittyä paikka löytyy, eli pieni nurmitie rantaan ja veneennostopaikalta metsäpolkua laavulle niemennypykkään.

valtionkarki_autolla

Paikassa ei ollut saapuessamme ketään, tosin vesillä trafiikki kävi vilkkaana. Ilmeisesti mestoille löytää ja pääseekin helpoiten vesiteitse: paikalta löytyvässä infotaulussa esitellään lähivesistöjen (esmes Päijänne) rannoilta löytyviä leiripaikkoja, jotka pistävät kajakkihampaan kolottamaan. Mietiskelin vähän sellaisen vuokraamista Heinolasta ja rikospaikalle palaamista vesireititse.

DSC_1428

DSC_1543

Saimme paikan tyystin itsellemme, vasta illalla pyörähti yksi pariskunta hetken ihmettelemässä ja evakuoitui sitten pikaisesti telttailemaan veneennostopaikalle. Eli gurmeeta ei pitänyt jakaa vieraiden kanssa, vallan jees. Onneksi tuli ostettua mukaan oma salkullinen puuta bensikseltä, puuhuolto oli poksahtanut lähes tyystin ja nuotion vierestä löytyi enää kyllästettyjä pukinpalasia jotka olisivat varmaan maustaneet lohen pahalla.

DSC_1440 DSC_1446

Kala oli niin hyvää että sen jälkeen innostuttiin vielä katsomaan irtoaisiko järvestä lisää herkkuja, ja miksipä ei irtoaisi kun mukana oli vehkeet viimeisen päälle:

DSC_1464
Vaahtokarkkia ei ehkä ollut tarpeeksi kun ei tärpännyt

DSC_1491

Kalaa ei sitten tullut, mutta aurinkoterassilaavu onnistui ihan nätisti:

DSC_1476

DSC_1529

Illalla järvellä kaikui aallonrompse, lintujen huhuilu ja joidenkin tunareiden venebasso, mutta äänistä huolimatta nukkumakokemus oli kyllä erittäin rauhallinen ja nätti veden äärellä. Yöllä meinasi tosin lässähtää tunnelma, kun heräsin ja otin maassa olleesta vesilasista huikan polttiaista. Sellainen näemmä kirvelee kurkussa aika paljon, ja siinä kitistessä ehtii myös mietiskellä mitenköhän täältä pääsee lääkäriin jos putket turpoaa umpeen. Vartissa sekin helpotti, mutta ensi kerralla pitänee käyttää suljettavaa astiaa.

DSC_1510 DSC_1522

Senioriosasto selvisi leirielämästä suorastaan mallikkaasti, oppivat käyttämään trangiaa ja olivatpa yöllä vielä pilkkoneet puitakin. Nostaisin hattua mutta se hävisi heinäkuussa.

DSC_1539
Kyllä se perinne vielä leviää kun tarpeeksi takoo

Varsin hieno paikka siis jos sinne löytää! Vesireittejä näillä nurkilla tosiaan piisaa, ja jos muutkin stopit rannoilla ovat yhtä mallikkaita, melontaretki olisi varmasti varsin bueno.  Saas nähdä ehtiikö enää tänä kesänjämänä vesille, korvan taakse pitää ainakin laittaa.

DSC_1544

2 thoughts

 1. Jopas ny! Satuttiin samoille woodeille!
  Käytiin sunnuntaina ”sienestään” Vesivehmaalla ja uida pulahtamassa Vääksyn rannalla.
  Sieniä ei oikein ollu, tietenkään kun paikka on yli viikon helteiden kuivattamaa hiekkaharjua. Boletus nauro meille piilossansa, mut sukuloitiin mallikkaasti T:n tädin luona ja se laitto hyvät herkut pöytään. Ja marjoja tarttu mukaan loppuvuoden puuroihin!
  Ois voinu morjestaa, mut ku ei tienny,
  ja ois voinu sattumalta jopa nähä siellä bensiksellä

  Liked by 1 henkilö

  1. No samperi, samoilla whoodseilla tosiaan, Vesivehmaan läpi mekin mentiin! Pitäisi liveblogata niin oisi paremmat saumat törmätä 😀 Tuolla oli kyllä tosi hyvännäköistä vesireittiä tulipaikoilla ja Päijänteen kansallispuistokin aika lähistöllä, tarvii kattoa jos joskus selviäisi kanootin l. kajakin selkään kiertelemään vaikka isommallakin possella.

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s