Book of the Bothy

All photos in this post have been stolen from Cicerone Press, my favourite press, and Phoebe Smith’s fine book The Book of the Bothy. Hit me with the snushammer if it seems necessary.

Ensi kesänä haaveilen pääseväni Isle of Skyelle, reitin nimi on Skye Trail. Reitti näyttäisi koukkaavan Skyen saaren pohjoisosasta, jossa sijaitsee yksi erityisen edustava kappale brittien/skottien vastinetta autiotuvalle, bothy. Tämän nimenomaisen bothyn nimi on Lookout, ja sen esittelee Book of the Bothyn kirjoittaja Phoebe Smith näin:

Bothy on ilmeisesti sama kun meillä autiotupa, mutta Suomesta poiketen (Metsähallitus, vastatkaa mun postiin?) hommaa pidetään yllä vapaaehtoisvoimin. Suurin osa bothyista sijaitsee teemaan pohjoisosassa, kuten alla olevasta kartasta vähän heijastuu.

756_OM
Kuten näkyy, majat tuppaa olemaan pohjoisessa

Brittien ja skottien (ilmeisesti 80% MBA:n majoista on ylämailla) autiotupia tai sitä vastaavia rakennuksia pitää yllä näkyvimmin ja järjestäytyneimmin yhdistys nimeltä Mountain Bothies Association, MBA.

Historian ja vaikka minkä takia majat ovat tosiaan suurimmaksi osaksi skottien puolella rajaa. Lisää tietoa maantieteellisen sijainnin syistä ja yleensäkin imperiumin autiotuvista saa kiinnostuessaan Smithin opuksesta, joka on varsin mainio siivu infoa vielä jonkin aikaa sitten kerhossa salattua tietoa sen vihreän maan kopeista.

O756_FC

Alla valaskiikarit Isle of Skyen bothyssä, The Lookoutissa:

lookout

Book of the Bothy on varsin jees lisäys Ciceronen kirjastoon. Sen perusteella voi suunnitella halutessaan autiotupareissuja pitkin ja poikin brittien pohjoisosaa, ja tuvista saatava info on juuri oikeaa. Smith lipsuu ehkä vähän tunteellisen puolelle joissain päiväkirjamerkinnöissä (OBS: luin vain Skyen ja ensimmäiset 50+ sivua), mutta pitäähän ihmisen vähän fiilistellä.

Kustakin kirjassa esitellystä 26 bothystä on mukana hyvä kartta, nähtävyysvinkit ja reittikuvaus, sekä vähän niinkuin käsialalla kirjoitettu päiväkirjaote tunnelmista kunakin iltana (tai kahtena jne,). Voi varsin suositella jos on suunnitelmissa reissu tuohon suuntaan: kirjasta saa hyviä kiintopisteitä varsinkin Englannin pohjoisosiin (Lontoon hoods: forget.)

notskillabothyssa

PS. Tää tarvitaan myös:

2 thoughts

 1. Skye Trail näyttää hauskalta reitiltä!
  Eivät ole laittaneet nettiin kuvia sadepäivistä ja hytisevistä ihmisistä.

  Linkin takaa löytyi Scottish Outdoor Access Code, joka on ulkoilua koskevan lainsäädännön yhteenveto. http://www.outdooraccess-scotland.com/

  Hieman selasin ja sain selville mm. että tulenteko on siellä sallittua, mutta vain maanomistajan luvalla ja tietty muualla kuin ilmiselvissä vikapaikoissa kuten tiellä, pelloilla, pihoissa ja kulttuuriperintökohteissa.

  Vuoroveden paljastamalle rantamaalle saa sen sijaan tehdä tulen aina. Ovat ajatelleet homman hyvin, kun eihän se rantamaa voi ikinä kuivua, ja tuskin siinä mitään arvokasta viljelystäkään voi olla.

  Hienoja kuvia!
  Voin jo nähdä Pauli-tarpin tuolla maisemissa (katso kuvat)
  http://www.walkhighlands.co.uk/Forum/viewtopic.php?f=9&t=51732

  Tykkää

  1. Skye ois kyllä vallan ässä, pitää jatkaa lobbausta vaikka unohdinkin ton kirjan kaverin luokse ja saatoin sanoa että saa sen lahjaksi, pitää koittaa perua 😀 Eerokin saisi siellä viskiä juodakseen, sitä varmaan tulee hanasta siellä ja ainakin 2004 sai Sparista perhekoon pulloissa Rainbow-vastinetta hiluilla. Romaniastakin on kyllä tullut jotain hyviä matskuja vastaan mutta jotenkin on nyt tuli kiltin alla. Toi walk reportin laavu on kyllä hämmentävästi Paulin näköinen! Törmäsin muuten plokosfäärissä siihen sen Paulitarpin tekijän blogiin, se on joku Akpoika: http://akpojanblogi.blogspot.fi/2015/01/paulitarppi.html

   Tuossa raportissa oli kanssa juttua siitä toisesta reitin holleilla olevasta bothystä Camasunarystä. ”The bay in which Camasunary is situated is absolutely gorgeous but it is suffering from marine pollution.” Eli sillä mökillä olisi saumat nähdä hienoja maisemia ja käydä taas uimassa paskajärvessä ❤

   Tykkää

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s