Juhannusmelonta Joensuu-Norrkullalandet

20200620_141840
Sipoonjoen loppupäädyssä merta lähestyessä pysähdyttiin joogalle

Isomman porukan juhannusjuhla survottiin maalle eikä saarelle, joten päädyimme Tuomaksen kanssa viime tipan rikkurointina suuntaamaan Sipoon edustalle. Ensin suunniteltu visiitti Tammisaaren saariston kansallispuistoon vaihdettiin paremmin kajakki- ja kokkotohinaan mukautuneeseen Joensuun tilaan, josta löytyi kajakkien lisäksi ihan kaikki muukin. Itse en ollut aiemmin hoksannut mestaa, mutta sinnehän näköjään pääsee esim. Pasilasta Lidlin pysäkiltä ABCD-lipulla puolessa tunnissa (bussi 848) ja sitten on leirintäaluetta, tynnyrisaunaa, jäätävän hieno frisbeegolf-rata, rantakahvila ja kajakkivuokraa (toimii sujuvammin jos on omat liivit). Kartanohotellikin on jos tykkää, lisämausteena A.I. Virtasen historiat.

received_292382551797754

Reitiksi valikoitui siis luuppi Joensuun tilalta Norrkullalandetin ympäri, välissä yöpyminen ja aamulla helppo lyhyempi paluupätkä. Aluksi hamuilimme vetoa vielä pidemmälle eli Pirttisaareen tai Kaunissaareen, ellei peräti jopa Söderskärin majakalle vähän Pirttisaaresta etelään. Pitemmät reitit lähtivät kuitenkin suunnittelupöydästä Ahdin valtakuntaan, kun tajuttiin että Kaunissaaresta olisi pitänyt meloa se 20+ km aamulla takaisinkin, ulapalla tuuli ja kipparinnatsoihin oli vielä pari merikertausta käymättä.

Juhannusaattona vietettiin täysi preppauspäivä: Joensuun tilalle saavuttua napattiin kajakit ja varusteet, käytiin vähän matkan päässä harjoittelemassa kajakin kaatamista ja sisään könyämistä, palattiin tynnyrisaunomaan ja katsottiin kokko, sitten oli vielä frisbeegolfit ja grillausta. Melkoisen tehokasta! Lauantaina olikin sitten hyvä riipaista liikkeelle levänneenä ja täysinoppineena. Ruokapuoli jäi kyllä ehkä pykälän vajaaksi kun Tuomas muutti varrastarjottimen Game of Thronesin taistelukentäksi.

IMG_20200622_152101_484
Melonta maittoi nokistenkin nakkien voimalla ihan jees

Joensuun tilalta on muutaman kilometrin alkulähestyminen merelle Sipoonjokea pitkin. Sillä pätkällä törmättiin rannalla lorviessa Magnukseen, joka pysähtyi juttelemaan  ohittaessaan iltalenkillä. Juttu luisti niin hyvin että hää lyöttäytyi mukaan laivueeseen ja meloimme sitten kolmeen pekkaan Norrkullalandetin Seasong-rantaan pitemmältä puolelta kiertäen.

Pätkä oli juuri sopivan mittainen leppoisaksi melkein-urheiluvedoksi, ja matkalla opittiin myös kaikenlaista kikkaa Sipoon Kanoottiklubiin kuuluvalta Magnukselta.

20200620_145924
Lintujakin pukkasi matkalla, yhteen otteeseen jopa melalla huidottavaksi asti

Matkalla bongasimme että myös Norrkullalandetin (Söderkullalandetin puolella? Sitä samaa saarta se on kuitenkin) länsipäädyssä on grillipaikkoja jne. rantautumisen väärtiä meininkiä. Jatkoimme kuitenkin alkuperäiseen kohteeseen eli Cafe Seasongin viereiseen rantaan toisella puolella Norrkullalandetia. Seasongista löytyy satamakahvilan lisäksi myös sauna ja palju, ja onpa rannalla myös useampi ökyn näköinen vuokrattava mökkikin. Loppumatkalla Norrkullalandetin eteläpuolen avoimemmalla edustalla aallot pomputtelivat jo melko reippaasti, joten oli luultavasti hyvä veto jättää ulommille saarille meno toiseen kertaan.

20200620_171836
Seasongin vieressä on useampi grillipaikalla (ja lentisverkollakin) varustettu hiekkaranta, rantautumisspotiksi valikoitui vähän kivisempi läntti

Norrkullalandetista löytyi myös näkötorni, josta Magnus osoitteli meille sekä saariston että mantereenkin maamerkkejä kuten Söderskärin majakka ja valkoiset öljynjalostamopömpelit. Kuulemma Sipoon edusta on jäätynyt monena talvena niin hyvään paksuuteen, että saarilla voi käydä piipahtelemassa myös retkiluistimilla, auto jäälläkin mainittiin. Magnus lähti näkötornireissun jälkeen kotimatkalle, me taas suuntasimme Seasongin terassin ja katkarapuleivän kautta grillipaikalle ja riippumattoon.

20200621_094247
Huonommistakin maisemista on herätty

Meren ääreltä oli melko leppoisaa herätellä itsensä aamu-uinnin kautta paluumatkalle. Paluumatka sujahti yllättävän nopeasti, ja sen aikana olikin hyvä sauma napsia kuvia ja ajautua ulos radalta loppupätkän kaislikkokäytävillä.

20200621_140417

Lähtö kotimatkalle oli ajoitettu silleen oikein, että selvittiin juuri tarpeeksi aikaisin pois Norrkullalandetin eteläpuolen miinahässäkän alta, ilmeisesti tohina alkoi pari tuntia sen jälkeen kun oltiin lähdetty rannalta. Edellisenä päivänä kierrettiin koko saari mutta pömpeli ei silloin pistänyt silmään, ei se tosin olisi ollutkaan ihan niin jänskä kun osoittautui harjoituskappaleeksi 😦

Screenshot_20200621-150747_Chrome

Vaan loppu hyvinkin hyvin kun ei posahdettu ja Joensuun tila + Sipoonjoen edustalta aukeava saaristo osoittautuivat loistavaksi yhdistelmäkohteeksi. Pitkä viikonloppu frisbeegolfin ja kajakoinnin merkeissä maittaisi uudestaan vaikka melko piankin!  Norrkullalandetiin ja Kaunissaareen pääsee myös yhteysaluksilla jos melonta ei napeksi, Norraan ainakin Pörtö Linellä (ilmeisesti ajavat myös Söderskärin majakalle) ja Kaunissaareen puolestaan NörsöLinellä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s