Karjaanjoen/Vanjoen laavuilla: Pitkälänkoski, Maijalankoski ja Vanjärvi

Pitkälänkosken laavu ja tuubivene

Taannoisella kevätmelonnalla Vanjokea pitkin Hiidenvedelle vastaan tuli niin paljon makoisan näköisiä laavuja, että nekin pitää koota johonkin yhteen kokoon ilman melaa välissä.

Karkkilan keskustasta jokea myöten etelään lähtiessä vastaan tulee ensimmäisenä Pitkälänkosken laavu pari-kolme kilometriä keskustasta luontopoluille, ja sitten linnuntietä Pitkälänkoskelta hädin tuskin kilometrin päässä odotteleekin jo Maijalankosken laavu. Sen jälkeen onkin pidempi matka (meloen 14 km Pitkälänkoskelta) Vanjärvelle, jossa sijaitsee sekä lintutorni että laavu. Kaikkien 3 laavun lähelle tai jopa viereen pääsee myös autolla.

Täältä löytyy Retkipaikan juttu talvisesta visiitistä Pitkälänkoskelle ja muillekin kosken etapeille, ja tässä linkissä on kartta Pitkälänkoskesta ja Maijalankoskesta kunnes se lopettaa toimimisen.

Pitkälänkosken laavu

Pitkälänkoski tulee vastaan siis ensimmäisenä Karkkilasta joenvartta etelään päin sutiessa, puolisentoista kilometriä Massakosken padon jälkeen heti luontopolkujen kyljessä. Laavulla on eri muikea sijainti joen vieressä, ja siinä on myös pieni tyynen veden ”satama”, josta on helppo nousta kajakkiin ja lähteä sutimaan vesille. Puuvaja ja huussi check, kalastajiakin nähty.

Maijalankosken laavu

Tämä tulee vastaan vettä pitkin kulkiessa hyvinkin äkkiä Pitkälänkosken jälkeen, maata pitkin en ole mennyt mutta olettaisin että suunnaton korpivaellus ei ole jalkaisinkaan saapuessa. Paikka näyttää todella rauhalliselta ja leppoisalta, mutta kajakilla ohi läpsiessä en suoriutunut tutkimaan hätäistä videota ja räpsyä kummemmin. Tänne pitää kuitenkin ehkäpä palata, koska vaikutti olevan vähän privaatimman oloinen jokikylpylä kuin Pitkälänkoski. Googlemapsissa nurkilla tosin kummittelee myös kalastajien pömpeli ja hyvinkin lähelle menevä tie.

Vanjärven laavu (+lintutorni)

Tämä oli aikas hauska yöpaikka keväällä käydessä: tulvat olivat levinneet pitkin peltoja ja vähän kanoottitelineisiinkin, ja Vanjärven kosteikkohässäkässä mellasti jäätävä määrä erilaisia siivekkäitä pitkin yötä. Ilmeisesti täällä on mm. jotain tornien taistelua ja paholaishanhia.

Aamulla myös lintubongareita

Myös tämän kulmalle pääsee autolla, ja lintujen kiikaroijat saapuivat tulva-aikaan heti aamusta zuumailemaan. Laavun sisällä ei ole varsinaisia petipaikkoja, vaan ainoastaan tosi laihan ihmisen sängyksi soveltuvat penkit. Puuvaja ja huussi olivat myös poissa vahvuudesta tai sitten tosi hyvin piilotettuja, joten tämä ei ole ihan täysiverinen leirilaavu, vaan ennemminkin kahvitteluspotti ornitologisteeraajille. Meloessa silti hyvinkin hyvä etappi ripustaa riippumatto.

Varsinkin meloessa siis toimiva tripla puutelttoja siinä jokivarressa! Karkkilan pari lähilaavua olisivat hyvinkin oman visiittinsä arvoiset. Jos meloen on liikkeellä, Vanjärveltä kannattaa jatkaa matkaa vielä Hiidenvedellekin, jossa odottaa kaksi tuplalaavujen rypästä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s