Puumanni ja Rysätarha: Vihdin laavuherkut

Vihdin suunnalla sijaitseva Puumanni on pitkään houkuttanut visiitille. Paikka näyttää netissä suorastaan piknikjorman paratiisilta: kaksi uutta ja isoa laavua järven rannalla, alustana nätti nurmikko ja veden ääressä vieläpä hiekkarantaa. Mestasta on sulalla kelillä hyvät kuvaukset tässä Retkipaikan jutussa. Sitten kun vielä vähän tonkii, selviää että paikassa eli Pääkslahdessa on kaksi kertaa kahden laavun rantatontit, eli Puumanni ja Rysätarha. Menkää, ja tutkikaa.

Itse kävin paikalla helmikuussa kuin ovela kettu, ja silloin tonteilla saikin olla suht keskenään kun meni päivällä perjantaina eikä lauantaina, pakkasviikonloppuna helmikuussa.

Kevät-edit: kävin uudestaan huhtikuun lämpöpäivinä ja lumettomaan aikaan pääsi suorastaan rantaloman makuun!

Tucktecillä rantauduttu Puumannin copacabanalle kevätmelonnan loppupuolella
Rysätarha eli se vanhempi 2 laavun blokki. Tämä on protips-vaihtoehto, koska Puumanni on liian uusi ja nätti ollakseen rauhallinen.
Puumannin laavut kevätkuosissa

Miten sinne pääsee

Ensin pitää päästä Vihtiin, siis sen keskustaan tai ainakin motarin risteykseen. Bussi Kampista maksaa noin 10€, menee yllättävän usein (Matkahuolto, sekä Vihdin keskus että kirkonkylän tienhaara toimivat). Sitten pitää päästä vielä Vihdin keskustasta itse Puumannilaan eli Pääkslahden ulkoilualueelle, jonka portti sijaitsee osoitteessa Pääksniementie 70. Siihen on matkaa Vihdin keskustasta noin 8-9 km, joka maksoi taksilla noin 21-22 euroa suuntaansa. Taksit löytyy siitä kaupoilta: jalan on ilmaista, mutta aika paljon matkasta on autotien laitaa. Lähellä luontopolkujen porttia on myös bussipysäkki, mutta herraties miten usein semmoinen liikahtaa (äkkiä googlaillessa vaikutti olevan vähän vuoroja lähinnä arkipäivinä).

Pääksniementie 70:ssä sijaitsee parkkis ja luontopolkujen portti, josta voi lähteä kiertelemään Pääkslahden luonnon polkuja. Itse kävin semmoisen luupin että ensin reilu kilsa Rysätarhaan, josta oli sitten reilu 2 km Puumannin rantaan. Pääksniementie 70:n parkilta voi myös jatkaa autotietä suoraan etelään, jolloin pääsee Puumannille suorastaan ripeästi. Joka paikassa luontopoluilla on todella hyvin suuntaviittoja ja merkkitäpliä.

Rysätarhan 2 laavua

Rysätarha tulee kiekalla vastaan ensin jos siihen suuntaan lähtee. Alla video esittelee sen tontit, ja keväteditin video esittelee ne ilman lunta.

Itse tykkäsin Rysätarhasta heti kättelyssä enemmän, tosin en tiedä onko ranta kesällä yhtä makee kuin Puumannissa. Molempia mestoja pitää yllä Hiidenveden purjehtijat ry, joilla on ehkä hienoin trollilogo ikinä.

Tämä röllitaulu on Puumannin puolelta mutta sama klubi silti

Rysätarha on se vanhempi ja todnäk rauhallisempi puoli, koska siihen ei pääse autolla ihan niin lähelle kuin sinne uuteen Puumannin rantaan. Täällä näytti olevan myös paljon paremmin puita jäljellä, koska siihen ei pääse autolla ihan niin lähelle kuin siihen uuteen Puumannin rantaan.

Puumannin 2 laavua

Puumanni on se uudempi ja fancympi niistä kahdesta laavurannasta Pääkslahden alueella. Mestat ovatkin todella priimaa ja sinne pääsee myös helposti parkista käsin: lähimmästä parkkinökäreestä on enää plusmiinus 500 metrin tallonta helppoa polkua.

Puumannin rantatontit ovat kesäaikaan kuvien perusteella ihan hurjaa luksusta koska hiekkaranta ja nurmikentät, ja on siellä siis kahden laavun lisäksi tulipaikkaa, piknikpöytää ja huussiakin. Myös ympäröivä koivikko on about just sopivaa riippumaton tolppaa. Kevät-edit: hiekkaranta ja kaikki, kyllä tuo kelpaa.

Puumannin vieressä olisi myös Laukkakallion näköalapaikka, mutta sille ei tullut kiivettyä tällä visiitillä. Koska oli kiire kokata surströmmingiä ja tehdä puita valoisan aikaan. Tämä olisi irrallaan muusta maailmasta huipuin laavuranta ikinä, mutta koska se on myös helposti saavutettavissa autolla, kaikenlaista päiväretkirölliäistä piisaa heti lauantain aamusta alkaen myös talvella. Onneksi ainakin toisessa laavuista oli oviaukon eteen rullattava oviverho, jonka takana oli mukava kuorsata samaan tahtiin kun kyläyhdistys laulaa synttärionnitteluja laavun tulipaikalla ja noin 40 koiraa ja 20 moottorikelkkaa säestää kilpaulinalla.

Kevät-edit: kävin myös Laukkakalliolla lämpimämmän sään lähestymisessä, nättiä panoraamaa jos alusta ei ole niin märkä tai jäinen että kiveä pitkin lähtee liukuilemaan.

Tänne pitää laittaa meloen kesällä, koska Hiidenvedelle pääsee laskemaan bussissa kuljetettavan kajakin eli Tucktecin hyvinkin näppärästi Hiidenveden sillan pysäkiltä. Puumannin ohittaessaan voi piipahtaa sitten käymässä Laukkakalliolla ottamassa instakuvat jos väkeä on alle 200, ja jatkaa sitten rauhallisempaan etappiin Rysätarhaan. Molemmille laavuloille suositus!

Kevät-edit: tänne pääsee melomaan myös esim. Karkkilasta Vanjokea pitkin ja siinäkin tullessa on monta hyvää laavua. Vanjoen kautta saapuminen löytyy tästä linkistä.

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s