Kytäjä-Usmin laavuilla&tulilla: Iso-Karhu, Kaksoislammit, Iso-Kypärä, Kiiskilampi (ja Hörskä!)

Mysteerimaja tsek!

Viime vuoden vesiliikenteessä tuli käytyä ”Hyvinkään Nuuksion” Kytäjä-Usmin ulkoilualueen länsi- ja itäpuolella erillisillä kajakkireissuilla, eli ensin kevät-kesällä lännessä Suolijärven puolella Kytäjärven padolta käsin, ja sitten syksyllä taas Vantaanjokea myöten Riihimäeltä paikan itäiselle portille Hyyppärään. Molemmilla reissuilla oli tarkoitus käydä yöpymässä Kytäjä-Usmin makealta kuulostavalla Iso-kypärän laavulla, ja molemmilla reissuilla se jäi tekemättä. Garr!

Jopa alle vuoden viiveellä tämä tuli kuitenkin vihdoin paikattua, ja huhtikuun puolivälin melkeinpä viimeisillä lumilla käytiin äänekkään Hartsan kanssa kiertämässä itä- ja pohjoispuolen lähes kaikki mestat: Iso-karhun nuotiopaikka, Kaksoislammit-laavu, Iso-kypärän laavu, sekä Kiiskilammen laavu. Kiiskilammen kyljestä löytyi myös reissun helmi, Hörskän jemmatupa. Alla pitäisi näkyä aiklail kaikki nuo ja muitakin:

Kierrokselle oli näppärä lähteä Usminjärven parkkipaikalta (järvellä on myös aikas makea hiekkaranta ja laituri, joka näytti olevan hyvässä talvikäytössäkin). Toinen holleilla oleva parkki möllöttää Piilolammilla, jonka nuotiopaikka on kuulemma jonkin verran pussikaljainen johtuen lyhyestä etäisyydestä parkkikselta. Paluumatkalla ohittaessa Piilolammen spotti näytti ihan mukavalta niemellä pönöttävältä notskilta kun vähän matkan päästä ihmetteli.

Iso-karhun nuotiopaikka

Ensimmäisenä etappina rämmimme Usminjärven itäpuolelta kohti Iso-karhun notskipaikkaa. Usminjärveä kiertäessämme törmäsimme myös itäpuolella partiolaisten Usmitupaan, toisella puolella järveä taas möllöttelee Pontevan maja.

Iso-karhun nuotiopaikka on melkoisen umpeutuneen lammen rannalla, joten uimapaikaksi se ei varmaankaan taivu. Veden muu saanti jäi mysteeriksi, polttopuita ainakin näytti olevan vähän matkaa ennen ”postilaatikossa”, jollainen kaikissa muissakin kohteissa oli mieltä lämmittävästi hollilla niille johtavan viimeisen polunpätkän alussa, useimmiten täytettynäkin.

Kaksoislammit-laavu

Seuraava etappi karhulan jälkeen oli Kaksoislammit, jonka kahden lammen välissä kallioiden päällä möllöttävä laavu oli melkeinpä makeinta spottia tällä reissulla, tiukoissa kärkiväännöissä ainakin. Matkalla sinne koukattiin myös Hyvinkään ladun Latu-Miilun kautta: siinäkin oli tiskin alta yllärilaavu ihan ulkoilubaanan vieressä, mutta se on varmaan varattu majan sumpitteluun sitten kun ei oo lunta, ja vaikkei olisikaan niin suhteellisen ruuhkainen kadunvarsi 😀

Iso-kypärän laavu

Iso-kypärä oli nimensä puolesta houkutellut minua heti ensimmäiseltä reissuilta Suolijärven puolella lähtien, sotahulluuden lisäksi senkin takia että Suolijärven pohjoispäädystä olisi enää melko lyhyt pykäys tänne rantauduttua. Laavun paikka on mukavalla hollilla lähellä järven rantaa, mutta tämä spotti sopii ehkä parhaiten piknik- ja uintipysähdykseen koska polut juoksevat tyystin leirin läpi (ja varmaan siksi kesällä joku vastenmielinen trikooäijäkin).

Kiiskilammen laavu

Useamman tunnin turistikierros hangessa alkoi jo tuntua pikkaisen jopa urheilulta, mutta onneksi lopussa odotti sokerit pohjalla: Kiiskilammen laavu jäi mieleen näiden tonttien suosikkina, vaikka ei Kaksoislammitkaan kyllä lain paha ollut.

Pimeekin maisema laavukalliolta lammelle oli hyvinkin makia
Pari heppuakin löytyi laavusta mutta onneksi ne oppi Love Letterin nopeasti

Kiiskilammen laavulla on ”pihatien” alussa puulaatikko ja puucee, ja itse laavu on erinomaisen priimalla korokkeella lammen päädyssä. Lampeen pääsee pulahtamaan portaita pitkin laiturille laskien, ja jos Kiiskilampea jaksaa kiertää vähän lisää laavun lisäksi, rannoilta löytyy vielä toinenkin piilotettu helmi. Jäällä mesovaa metsoa ei välttämättä ole tarjolla kaikkina vuodenaikoina, mutta hyvää viihdettä se oli ainakin nyt huhtikuun puolivälissä.

Salainen bonus stage: Hörskä!

Kiiskilammen länsirannan eteläisemmän puoliskon kallioiden päältä löytyi reissun ylläri: Hörskän mystinen autiomaja/piilopirtti/noidan mökki. Tämä oli kovin ekstraa.

Yhdeltä Kiiskilammen piipahtajalta saimme taustalegendaa: kuulemma mökki oli 2 partiolaisen tekosia, ja se oli kertaalleen jouduttu jopa siirtämään vastakkaiselta puolelta järveä nykyspottiinsa länsipuolella. Pienellä googlessa kahlaamisessa silmään osuu juttua siitä, että Hörskässä (kummalla puolen lampea se silloin asuikaan) olisi nukuttu jo 1980-luvulla, Nummenpojat mainitaan ja kamiinasta varoitellaan että saattaa olla alkuperäinen kasarilta ja aika hapokas. Aivan loistavaa partiolaistelua tms. kylähullun tekosia joka tapauksessa, tämmöisiä saisi olla enemmänkin. Sisällä oleva kamiina näytti tosiaankin pykälän rapealta, mutta kyllä tässä silti koisaisi laverilla jonkun illan jopa mielellään. Sisältä tietty pieni ja pimeä, mutta jos ei laita valoja niin ei nää miten pieni.

Paluumatkalla vilkaisimme vielä ohimennen Piilolammen notskipaikkaa vähän kauempaa, ja ihan passelilta näytti sekin. Kytäjä-Usmi näyttäisi olevan melkoisen erityistoimiva notskeilijan keidas, joten pitää vähintäänkin palata tarkistamaan vielä se puuttumaan jäänyt Iso-Haiskari sekä koenukkumaan mörkötupa (Röllimaja kuulemma jonkun nimistössä).

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s