Vantaanjoen laavuilla: Nukarinkosken laavu, Linnanojan laavu ja Pikkukosken (Myllykosken) laavu

Vantaanjokea meloessa noin puolivälissä jokea on tarjolla suoranaiset överit jokivarren krouveja, kaikki itärannalla. Nukarinkosken ja Myllykosken välisellä osuudella on laavut kummassakin päädyssä, ja puolimatkassa pätkää on vielä Linnanojan laavu. Kaikki kolme sijaitsevat Nurmijärven alueella, joten propsit sen pitäjän puisto-osastolle!

Kartalla puuhotellit sijoittuvat tähän tyyliin:

Tämä osuus on jokea on hyvinkin suositeltava pätkä helpoksi päivämelonnaksi. Joki oli lokakuun matalalla vedelläkin vallan kulkukelpoinen, eikä puupatoja, karikkoja tai ryteikköjä ollut (varsinkaan joen pohjoisosaan verrattuna) käytännössä lainkaan. Molemmissa päädyissä on kätevät parkit: Nukarinkoskella Nukarin urheilukenttä, Myllykosken päädyssä taas Siippoontien varren parkkis lähellä Myllysiltaa.

Sekä Nukarinkosken että Pikkukosken (Myllykosken) laavut ovat vilkkaassa käytössä ainakin päivisin + ahdistavan aikaisin aamulla ja heti puistoreittien varressa helpolla etäisyydellä parkkiksesta, eli eivät ihan priimaa yöpymistonttia. Linnanojan laavu sen sijaan on hyvää erakkoa kauempana turistibussin kantamasta ja soveltuu mainiosti koisimiseenkin. Kaikille kolmelle pitää roudata omat juomavedet ellei halua elää vaarallisesti ja maistaa Vantaata, Linnanojalle myös omat polttopuut (ei niistä tietty haittaa ole muillakaan mutta sinne ainakin).

Nukarinkosken laavu

Pohjoisin näistä kolmesta on Nukarinkosken laavu, jonka ympäristö on mainion nättiä jokivartta pitkoksilla ja siltapadolla höystettynä. Paikka on julmetun suosittu ja parkkis on pelottavan lähellä, joten jos tässä kohtaa aikoo yöpyä, pitää varautua heräämään aikaisin päiväkotiryhmän ulinaan tai sitten hipsiä suosiolla riippumattoon jonnekin syrjemmälle kunhan illan grillailut on paketissa. Sen siltapadon läpi ei kannata yrittää meloa, laavulle asti ylävirralta sen sijaan voi yrittää jos on tarpeeksi tyhmä ja alla oleva vene (sekä meloja) kestää kivissä kolistelua. Laavulta joen vartta etelään lähtemällä löytyy myös nuotiopaikkoja ei kovin monia satoja metrejä patosillan jälkeen: jos niillä sattuu olemaan puuta tarjolla (en tiedä onko), ne voivat olla hyvinkin hyvä vaihtoehto vähemmän trafiikin vinkkelistä.

Tuosta on huono meloa läpi

Linnanojan laavu

Tämä on osuuden puolimatkan krouvi, noin 5-6 km jokea Nukarinkosken laavun jälkeen ja saman verran ennen Pikkukosken eli Myllykosken laavua. Paikka on mukavan rauhallinen eikä sijaitse minkään puiston tai parkkipaikan kyljessä, joten täällä on luultavasti kohtuullisen hyvät saumat päästä yöpymään omissa oloissaan. Miinuspuolena on tosin se, että ei täällä avovankikaan käy ihan joka viikonloppu huoltamassa, joten omat polttopuut ja vessapaperirulla (ja tietty juomavesi) ovat hyvästä. Tulva-aikaan avisuoralainen meloo perinteisesti Vantaanjoen päästä päähän yhden yön taktiikalla, ja silloin tämä pysäkki on yleensä sen retken puolivälin majoitus. Silloin kun ei tulvi, joki ei tunge laavun pihalle asti vaan sitä joutuu kurkkimaan joesta penkereen yli. Pöllitty karttalinkki tässä ja ihan ite screenshotattu googlepallo alla.

Pikkukosken (Myllykosken) laavu

Pikkukosken laavu on noin kilometrin päässä pohjoisessa Myllykosken ulkoilualueen parkkiksesta ja Myllysillasta katsottuna. Alueella eli ihan laavun pihallakin pungertelee julmettu määrä lankkupolkuja ja hiekkatietä jne. luontobaanaa, joten trafiikkia on melko/tosi paljon. Kuten Nukarinkoski, tämäkin on paremmassa käytössä pelkästään lämmittely- ja grillipaikkana, ja yöpymään sitten johonkin vähän pöpelikömmäksi. Jokivartta etelään kulkemalla luontopolun varrelta löytyy myös nuotiopaikkaa vähän ennen parkkista, joten sekin voi olla jonkinmoinen vaihtoehto jos laavu näyttää olevan pahasti tukossa.

Vantaanjoen keskivaiheen laavurykelmää voi mainiosti suositella helpon piknikmelonnan kohteena, ja Nukarinkosken sekä Pikkukosken ympäristössä piisaa tietty myös luontopolkupiipahduksellekin mukavaa jokivartta, koskea ja metsäpolkua ihmeteltäväksi. Toimii tuksulla tai ilman!

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s